Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a resfinţit, astăzi, 27 februarie 2015, în Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale, racla cu moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

În cuvântul de învățătură rostit, Patriarhul României le-a spus celor prezenți cum au ajuns moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur în România: „Această raclă a fost confecţionată la Monetăria de Stat după ce în 1997 o părticică din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur a fost oferită vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist de către cardinalul Silvano Piovanelli din Florenţa, Italia. Această dărnicie a fost şi un fel de expresie simbolică a legăturii spirituale între România şi Italia, mai ales că o mulţime de credincioşi ortodocşi români au început să meargă în Italia. În anul 1997 a fost o perioadă de pregătire pentru vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România”.

Preafericirea Sa a mai arătat că Sfântul Ioan Gură de Aur este cinstit în mod deosebit anul acesta în Patriarhia Română: „Sfântul Ioan Gură de Aur este pomenit anul acesta în mod deosebit în Patriarhia Română ca mare păstor de suflete care a arătat prin cuvânt şi faptă, prin vieţuirea sa sfântă, puterea Evangheliei milostive a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. De aceea, noi am propus Sfântului Sinod, iar acesta a aprobat ca anul 2015 să fie anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii, dar şi anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al păstorilor de suflete din eparhii. El este un model de păstor de suflete care a lăsat o bogată operă teologică, pastorală şi liturgică, fiind şi autorul Liturghiei care îi poartă numele”.

Racla în care se păstrează fragmentul din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur a fost reparată, recondiţionată, argintată şi aurită. În perioada următoare, aceasta va fi depusă în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.