Bilanţul campaniei „Prevenție şi educaţie pentru sănătate”


2020.02.01hCampania „Prevenție şi educație pentru sănătate”, derulată de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a ajuns la 15.100 de beneficiari, în cei trei ani de activitate. Campania are ca scop creșterea calității vieții beneficiarilor, prin educație. În 2019, voluntarii au învățat 3.720 de elevi cum să-și gestioneze corect emoțiile și ce înseamnă fenomenul de bullying, familiarizându-i şi cu elementele de bază în materie de igienă dentară şi alimentară.

Această campanie a fost dezvoltată ca o continuare firească a proiectului „Sănătate pentru sate”, care are ca scop furnizarea de servicii medicale gratuite către categorii de persoane defavorizate de la sate.

Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a declarat: „Campania «Prevenție și educație pentru sănătate» este o componentă a campaniei «Sănătate pentru sate», fiind inițiată pentru intensificarea activităţilor de educare a copiilor. Prin urmare, ne adresăm elevilor din învăţământul primar şi gimnazial, mai ales celor din mediul rural. La fiecare activitate au fost prezenţi specialiști în stomatologie, psihologie, balneofiziokinetoterapie, nu­triție și igienă. Am abordat şi fenomenul de bullying, dar și situația copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate”.

Gelu Costache, asistent medical specialist în balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală, unul dintre voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale, a apreciat interesul manifestat de elevii beneficiari ai campaniei: „De fiecare dată, copiii au primit cu bucurie și interes toate informațiile și au înțeles cum putem preveni deformările coloanei, cum putem face ca acestea să nu devină definitive, să nu ajungă într-un stadiu în care corecția este mult mai grea”.

Campania „Prevenție și educație pentru sănătate” se desfășoară sub coordonarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale, care a subliniat: „A face bine stă în ființa fiecăruia dintre noi. A fi bun este exemplul cel mai convingător față de aproapele nostru, de a-l face să fie și el mai bun, iar voluntariatul sau actul de milostenie nu face altceva decât parte din frumusețea creștinismului, din dăruirea de a fi aproape de semenul nostru căzut în suferință, de a-l cerceta pe un om aflat în deznădejde. Voluntariatul nu este alt­ceva decât iubirea lui Dumnezeu manifestată între oameni și cu oameni”.

Toate programele social-filantropice derulate de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, printre care se află și campania „Prevenție și educație pentru sănătate”, se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Sursa: Ziarul Lumina