În a doua zi de Paști, Paraclisul „Învierea Domnului” al Catedralei Mântuirii Neamului și‑a serbat hramul principal. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de slujitori, condus de părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul și duhovnicul sfântului locaș de rugăciune. Este singurul locaș din Capitală care a primit hramul „Învierea DomnuluiÎ, în amintirea a trei biserici demolate și a două biserici translate din această zonă, ca semn de biruinţă a credinţei asupra regimului comunist ateu.

După slujba de hram, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru a spus că anul acesta credincioșii au trăit Învierea Domnului într‑un mod special, dar de multe ori, distanța și încercările întăresc legăturile dintre oameni.

„Ne încearcă Dumnezeu cu judecățile Sale, dar bucuria Învierii pe care Mântuitorul ne‑a lăsat‑o trebuie să o avem în sufletele noastre, indiferent de încercările care vin. Știm că nimic în viața noastră nu este întâmplător sau accidental, pe toate le rânduiește Dumnezeu. Noi trebuie să le luăm pe toate ca din mâna lui Dumnezeu. Chiar dacă anul acesta Paraclisul Catedralei Naționale și‑a serbat hramul fără prezența fizică a credincioșilor, totuși comuniunea duhovnicească dintre cler și credincioși am păstrat‑o. Nu distanța fizică ne desparte, nici încercările sau ispitele care sunt. Din contră, ne întăresc mai mult în credință și întăresc legătura duhovnicească dintre credincioși și duhovnici, și dintre credincioși și Biserică. Asta s‑a observat în toată perioada Postului Mare. Mesajul și sfatul duhovnicesc al preoților sfintelor altare și al părinților care spovedesc mulți credincioși sunt de a respecta îndemnul Bisericii, de a respecta hotărârile autorităților, de a sta în case, dar și în rugăciune. Prezența în familie contează mult și acolo trebuie să ai o bucurie a Învierii”, a spus eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale.

„Pe toate le rânduiește Dumnezeu spre folosul nostru duhovnicesc”

Părintele a mai spus că astfel de momente cheamă pe om la rugăciune, dar și la smerenie.

„Noi vrem cu toții să fim sănătoși, dorim ca cei din familia noastră, cei dragi ai noștri, apropiați, prieteni, cunoștințe, să fie sănătoși, nu să fie bolnavi, să umble prin spitale sau să aibă nevoie de îngrijiri medicale. Încercarea care a venit anul acesta ar trebui să ne dea de gândit tuturor cât de firavi suntem în fața bolii sau în fața unor împrejurări neașteptate, și cât de neputincioasă este omenirea și toată știința în fața încercărilor. Acest virus a îngenuncheat toată omenirea și a dat de gândit științei și rațiunii omenești, care încă nu‑i dau de capăt. În vremuri de încercare, porunca a șasea din cele nouă porunci bisericești ne învață să ascultăm de ierarhii noștri, de păstorii noștri, pentru că este nevoie de pace. Este nevoie de mai multă rugăciune, de mai multă smerenie, de mai multă apropiere față de Dumnezeu, de mai multă ascultare. Să fim mai recunoscători față de Dumnezeu pentru darurile pe care le‑am primit, ca sănătatea, darurile materiale pe care le‑am obținut, să ne rugăm ca bunul Dumnezeu să ne ocrotească și în continuare cu mila Sa și cu ajutorul Lui. Îndemnul nostru este spre multă rugăciune și smerenie. Noi, creștinii, să fim în comuniune unul cu altul. Contează mult un zâmbet, o urare de bun venit, o cercetare printr‑un simplu telefon contează mult. Oamenii se bucură și pentru un mesaj, și pentru un telefon pe care îl primesc, pentru că și izolarea are bucuriile și deficiențele ei. Dar cu credință trebuie să mergem înainte, pentru că nimic nu este întâmplător și pe toate le rânduiește Dumnezeu spre folosul nostru duhovnicesc”, a spus părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.